Tävlingen igår

Igår var det årets första hopptävling på Rimbo ridklubb. Baldurs debut. 
 
Först var det LD med Baldur. Han var ganska tittig och spänd. Framhoppningen var liten och Baldur fick inte den plats han behöver då han är sådär på att svänga.
 
På banan sen stod han emot lite men vlle ändå hoppa, han var tveksam på vad som skulle hända. Vi blev 0:a i en clear round. 
 
 
LC så visste Baldur vad som gällde och när jag fattde galpp mot första hindret gav han gärnet! Blev dålig sväng till 2:an och Baldur rev, 3:an var det en lång båge till och Baldur hann tagga för fullt. Där åkte alla bomamr ner. Sen samlade Baldur ihop sig i hjärnan och insåg att jag kunde hjälpa till och vi kom över allt utan några bommar på marken 8 fel alltså.
 
 
Nobel kunde jag inte alls galoppera fram mycket som han behövde pga dåliga vädret ute och framhoppningen var inträngd i ridhuset. 
 
På banan sen så var det hinder 5 som stod vid läktaren som Nobel inte ville hoppa. Red på hackamore och kunde inte ställa honom och han drog inåt. Uteslutna.
 
I LB så gick framhoppningen på oxern jättedåligt. Andra hindret var en maxad oxer så red bestämt mot den och Nobel hoppade utan problem. Allt kändes bra tills 3:an som stod vi läktaren. Nobel stannade 3 meter innan. Jag kom igen och han drog inåt. Tredje gången hoppade han. Komination och 5:an gick utan problem. 
6:an- tvärstopp= uteslutna. Vet inte vad om hände, vi kom bra men kändes som Nobel inte hade lust bara...
 
 
Jag är nöjd över Baldur. Han har aldrig varit ute på en tävlingsplats tidigare och skötte sig utmärkt. Var nervös eftersom han är en islandshäst och jag ville att det skulle gå bra då han drar blickarna till sig, vill visa vad min lilla plutt kan♥
 
Är även nöjd över Nobel. Har inte tränat så mycket och tagit det lugnt under vintern. Dom sprången vi fick var alla jättebra och jag kände hur Nobel verkligen hoppar med ryggen och genom hela kroppen. Han har alltid haft bra teknik men igår var den super kändes det som.
Hade inte heller oddsen med oss då Nobel alltid vill ha en stor framridning där han kan galoppperas fram ordengligt :)
 
 
 
 

Redovisning

Är i skolan hela kvällen då vi har redovisning om Polen. Så hästarna vilar. Så fixar hela eftermiddagen. 
 

Ännu en bra dag

 Åkte till Täby Galopp imorse. Började rida hos Patrick en tur. Red Tennessee Bloom. Hon var mycket piggare än tidigare gånger så det var jättekul.
 
 
Pappa red Money och jag Praise sen. Första gången jag rider Praise på banan. Han var pigg och glad. Han låg på lagom mycket då jg vill ha lite att hålla i men ändå inte för mycket. Hade full kontroll även fast Money blev kom lite före. Ökade sista 400 och det kändes bra. Jättenöjd :)
 
 
Hemma sen var det bara att byta utrustning i transporten, äta och byta häst för att åka till dressyrträning. Skulle åkt med Lucy men hennes sko satt dåligt så blev Nobel istället.
Nobel har väldigt svårt i dressyren men gick så himla bra idag. I början var det svårt då Nobel inte visste vad han skulle göra och hängde i tyglarna. Lollo satt upp för att känna hur han kändes och funkade. 
Hon fick honom verkligen att gå fint och när jag satt upp så fortstte han då Lollo lärde honom signalerna :)
 
Är även jättenöjd över detta ridpass.
 

Underbart!

Haft underbara ridpass idag.
 
Började med Praise. Han gick jättefint. Fattade alla hjälper och kunde för första gången gå på volten utan att bryta. 
 
Hoppade lite, 2 sockerbitar med ett galoppsprng i mellan och rullade bara över lågt. Ändrade sen så det blev som en mini-oxer. Kände hur Praise hoppade som en riktig häst för första gången och gjorde det enkelt. 
 
 
Red Baldur idag. Red först ut och galopperade på en äng för att få upp flåset på Baldur. Hans kondis är inte så bra, han blir trött fort och pigg fort och sen trött igen och sen jättepigg när man skrittar av så det är lite jobbigt då han blir som en bomb när han är pigg.
 
Rullade över lilla oxern på banan lite och klättrade i en backe med honom innan vi var nöjda. 
Han var fin, väldigt pigg men fick göra halter och lydnad så höll han sig i gångarten jag valde :)
 
 
Åkte till ridhuset med Nobel och pappa med Money för att hoppa.
Nobel var jättefin. Sista hoppningen innan tävlingen och första på länge ;) Red på hack och det tror jag testar det första klassen. 
Han flöt över, kom lite fel men hoppade. Tog lite snäva svänger också. Allt kändes toppen!
 

Fullt upp

Haft fullt upp. Ska bli klar med ett Polen arbete till tisdag då det är redovisning för alla föräldrar!

Klipper film och gjort hela kvällen så bloggar imorgon. Ska jobba hemma då och åka till Liza i min grupp vid lunch och göra fin arbetet med filmen. Så hoppas vi är snabba så hinner jag fixa stallet tidigare också :)


Sjuk -.-

Är förkyld så åkte hem från skolan idag. Det är jätteirriterande för jag har haft lock i öronen konstant nu sen flyget hem.

Ligger och kollar på Ullared nu och varit en sväng i stallet och gett hästarna äpple :)


Tävla och Baldurs debut

Har nu anmält mig till första hopptävlingen för året. 
 
Baldur debuterar om man inte räknar med klubbtävling. Han ska hoppa LD (80) och LC (90).
Nobel ska hoppa LC och LB (1m).
 
Får se hur det går. Får hoppas Baldur skötter sig då jag inte vet hur han är på nya platser. 
Nobel hoppas vi bara är på rätt humör just den dagen :)
 
Är väldigt taggad!
 
 

Hästpyssel

Idag kom en tjej som heter Ebba till oss. Hon är 8 år och älskar hästar.

Vi duschade Lucy och använde liniment. Gick en promenad med henne och tog sen in dom andra hästarna så skötte hon Baldur och sopade stallet :)

Blev häst- och stallpyssel.
Hade Tyson med mig i stallet också ett tag, han gillar att va stallhund så länge hästarna inte är i stallet...


Ännu en bra dag

Började rida Lucy. Red till travbanan/slingan. Påvägen dit är det en gård som flera hästar inte vill förbi, tror det är något läskigt där...
Lucy fick jag backa förbi där och sen ledde jag. Men utom det skötte hon sig super.

Galopperade på travbanan lugnt och Lucy arbetade verkligen i fin form och jag kände hut bakbenen verkligen kom in under henne :)

Red 2 gånger fram och tillbaka då det är en rakbana typ. Påvägen hem ökade jag både gångerna och bortåt var det lugnt och fint.

Nobel red jag bara en längs vägen för att få igång honom så kan ha gå som vanligt sen. Han var pigg och rädd för allt, men han vägrar inte gå när han blir rädd som Lussan utan hoppar runt och vill bara iväg... Tror han hade för mycket energi då Nobel inte brukar vara rädd för allt! Pigg och fin var han :)


Stallet

Ska ut och rida och fixa stallet nu. Förkyld och lagom taggad. Blir uteritter på både Lucy och Nobel tror jag.


In till stan

Påväg in till stan nu. Jessica ska ha födelsedagsfest/middag med sina kompisar och sånt. Var osäker om jag skulle orka men kom fram till att jag att förkyld nu hela resan i Polen och överlevt så då kan jag nog klara mig en kväll till ;)


Underbara Lucy

Har haft min bästa ridtur någonsin på Lucy!

Red ut på henne själv på vägen. Hon brukar vara tittig och vill ofta inte gå förbi vissa hus och i galoppen springer hon bara fort eller studsar.

IDAG var hon perfekt. Kände direkt i skritten att hon var glad och positiv till allt. Därför utmanade jag med att hur ta den vägen.
Hon gick fint i form i alla gångarter. Galoppen arbetade hon perfekt utan att springa iväg och bara stöka runt.

Perfekt är ordet för dagens ridtur :)


Saknat

Saknat mina små hästar och hundar fast jag bara var från dom en dag. Nobel och Lucy kom fram till mig direkt i hagen (vilket som aldrig brukar). Så tror dom saknat mig med :)

Dom andra blev inte lika glada. Baldur och Money ville hälsa också.


Ställer in planer :(

Imorgon skulle vi ridit på Täby Galopp på morgonen med både våra hästar och hos Patrick. Tyvärr lyckades jag ta mig på en förkylning redan första dagen i Polen och energin finns inte. All kraft gick att orka med allt som var skolundervisning. 
Jag är besviken för att rida på galoppen är det jag ser fram emot hela veckan, det är det bästa som finns! Men måste bli frisk.
 
Men Patrick lägger upp träningsbilder på sin hemsida och för några veckor sen fanns jag med,jag inte visat så tänkte dela med mig mav några bilder :) Resten finns att se HÄR.
 
 
Jag rider Redwing i mitten, pappa ligger innerst på Tennessee Bloom och ytterst ligger en som heter Annelie på Dancing va Bene. 
 

Auschwitz- sammanfattning

Det var väldig intressant resa. Jag tyckte inte den var hemsk förens nu när jag gjorde inlägget och började fundera. 
 
Det var väldigt kallt och alla frös. Vi var dåligt klädda men tror på sätt och vis att det var bra för vi kunde tänka oss in på ett annat sätt då judarna sov, jobbade och levde i tunna kläder och skor i den kylan. En lärare som varit där flera gånger sa att det var första gången han var där när det var kallt och första gången han kände att han kunde tänka sig allt på annat sätt. På våren är det jättefint sa han med träden och blommor och grönt gräs vilket inte gör det lika hemskt enligt honom då. 
 
Det var ingen kul resa alls men intressant och overkligt. Judarna blev värre behandlade än djur!!!
 
 
Klassen skötte sig bra. Blev lite små tjafs, lärarna tyckte vi var för högljuda på kvällen/natten, vissa lever kunde inte passa tider första dagen och då blev alla arga som stod och vänta och det var sånt där smått. 
 
Tror resan var bra också då det blev mer gemensammt och vi alla var med dom vi inte brukar vara med :)
 
 
Är iaf väldigt skönt att vara hemma! Nu ska det vilas och ta igen lite sömn.
 
 

Auschwitz- upplevelse

Jag vet inte om alla vet vad Auschwitz är så tänkte börja presentera det lite kort. Auschwitz är uppdelat i två delar, Auschwitz l och Auschwitz ll= Auschwitz Birkenau. Det var koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget. Andra världskriget gick ut på Hitlers teori om att utrota judar, handikappade, homosexuella och alla som inte var arisk. Mestdels var det judar och det är judar alla förkopplar det med och därför kommer jag i texen skriva judar istället för all "grupper" som hörde till. Auschwitz var det största lägret som fanns. 
 
(Alla små bilder i texten går att tryck på för att få större)

 
Resan började tidigt på onsdag morgon när vi mötes i skolan för att ta oss med buss till flygplatsen. 
Att flyga och den delan var inge stor sak utan rullade på.
 
 
Framme sen möte en guide och en buss upp oss. Från Krakow flygplats var det ca 30 min bussresa in till självaste Krakow- staden. Bussen luktade inte gott, hela klassen var lagom skeptiska till allt då husen såg ut att rasa vilken sekund som helst och vissa hus var helt underbart fina. 
 
 
När vi kom fram till hotellet chekade vi in. Vi bodde 2 i varje rum och några bodde 3 för det blev ojömnt. Jag delade rum med Signe. 
Rummen var helt okej. Rent och med egen dusch och toa. Ingen visste var vi skulle bo innan och visste inte vad vi väntade oss, så det var en lättnad för mig för jag hade tänkt mig ett värre hotell faktiskt!
 
 
Efter lunch gick vi till Oscar Schindlers fabrik som det finns en film om. 
Jag borta när vi såg filmen i skolan men jag såg delar av den då den tog några lektioner att se på. 
 
Nu för tiden är det ett museum. Inget är kvar då fabriken flyttades och allt som var i fabriken flyttades med. Nu var det blandade saker från kriget. Vår guide bröt väldigt mycket och pratade väldigt snabbt så ingen hörde riktigt vad som blev sagt... Men det var mycket att titta på. 
 
Jag tycker det var lite väl långtid som tillbringades där inne och alla var trötta efter resan. Jag tyckt inte det var intressant alls.
 
 
Efter fabriken var det stadsvandring. Gick till Gettot. Gettot var där all judar bodde. Judarna fick inte bo var som helst. Gettot hade en mur runt som så judarna var instängda och inte kunde blanda sig med vanligt folk.
Det var intressant att se. Det var mer verkligt och en del av muren var kvar, det var om ett bevis att det faktiskt hänt. Judarna bodde trångt och det var smutsigt. 
 
Det var dagens undervisning och sen fick vi gå till en galleria men hann bara vara där i 30 min då det var middag sen. 
 
 

Dag 2 i Polen  var det upp tidigt och äta frukost och en buss resa till Auschwitz som tog ca 1 timme. Ny guide som pratade så vi förstod och på ett intressant sätt och en fräschare buss.
 
Vi började besöka Auschwitz l. Det kommer vara väldigt svårt att förklara allt. Det var speciellt, 28 tegelhus, taggtrådstängsel runt och vakttorn. 
 
 
Vi gick inte in i alla hus men flera. I flesta husen var det som museum och med bilder på vägarna och även saker från kriget. Ett hus var fullt med saker som judarna hade med inte fick behålla. Det vi skulle tänka på när vi kollde på allt var "Varje sak har en historia, har tillbehört någon och blivit fråntaget från den peronen".
 
I hus nr 11 var allt bevarat som det var från kriget. Vi fick se hur dom bodde. I källaren fanns flera små rum. Rum 18 var "svält rummet", alltså svältes judarna ihjäl där inne. 
 
Det här blir svårt att förklara men i ett rum var det som små fyrkanter som var helt murade med en lucka dom kröp in genom som sen låstes, där inne var det ca 1x1. Där stod 4 stycken så dom inte kunde de sätta sig ner. 
Judarna jobbade MINST 10 timmar varje dag och fick sedan stå upp hela natten= aldrig vila.
Tyvärr fick man inte fota i källaren. 
 
 
Judarna fick nästan ingen mat och jobbade minst 10 timmar. Alla blev märkta med ett nummer. Barnen som kom dit som små och sedan blev frisläppte mindes inte sina riktiga namn, bara sitt nummer som dom var tvungna att kunna utan till. 
Var det en jude som inte skötte sig eller försökte rymma blev 10 till straffade. 
 
Varje dag räknades judarna när dom gick till jobbet och kom hem. Stämde inte antalet 10 andra. 
Nazisterna fick döda av minsta lilla anledning och om det hände på jobbet var judarna tvunga att bära hem liket/liken för att antalet skulle stämma och slippa straffas. 
 
Judarna som inte funkade som arbetskraft blev dödade. Då skickades dom in i gaskammare där det tog 15-30 min för att all skulle dö och sen brändes dom.
 
 
Åkte sen vidare till Auschwitz ll. Där var det mesta förstört då dom direkt efter kriget försökte spränga bort allt. 
Det var väldigt stort och många hus. Kalla, fanns ingen värme. 
 
I husen bodde många. Det var som våningssängar och på ett plan kunde 6 personer sova. Högst upp regnade det in och längst in var råttor, det var i mitten man ville sova. Det ända dom låg på var lite halm.
 
 
Efter åt vi lunch, åkte tillbaka till Krakow och fick gå i gallerian innan middagen. Sen var det hem till hotellet och sova. Idag åkte vi hem på förmiddagen!
 

Ställt in

Imorgon skulle vi ridit på Täby Galopp på morgonen med både våra hästar och hos Patrick. Tyvärr lyckades jag ta mig på en förkylning redan första dagen i Polen och energin finns inte. All kraft gick att orka med allt som var skolundervisning. 
Jag är besviken för att rida på galoppen är det jag ser fram emot hela veckan, det är det bästa som finns! Men måste bli frisk.
 
Men Patrick lägger upp träningsbilder på sin hemsida och för några veckor sen fanns jag med,jag inte visat så tänkte dela med mig mav några bilder :) Resten finns att se HÄR.
 
 
Jag rider Redwing i mitten, pappa ligger innerst på Tennessee Bloom och ytterst ligger en som heter Annelie på Dancing va Bene. 
 

Hemma från Auschwitz

Är nu hemma från Auschwitz. Ska ladda upp bilder på datorn och sen tänkt jag berätta om resan.


Polen

Imorgon ska vi åka till Polen med klassen. Vi ska besöka koncentartions och förintelse-läger. Ska besöka Auschwitz som var det största lägret! 
 
Alla nior i vår skola åker dit och lärarna har varit där flera gånger och säger att det är speciellt att få se det med egna ögon, mycket känslor kan väckas. Så det ska bli jättekul och intressant men hemskt på samma gång tror jag.
Har sett filmer där ifrån och läst böcker om det då det är ett stort arbete om andra världskriget och mänskliga rättigheter. 
 
Åker imorgon tidigt och kommer hem fredag eftermiddag. Får hoppas det finns WiFi någonstans så jag kan uppdatera mig och blogga. Men tror tyvärr inte det. 
 
 
 

Dagens ridpass

Red Bella på isen. Hon var fin, låg väldigt mycket på bettet, stark men inte så det var svårt att håla i henne. Men var fin :) Känns som en månads vila gjorde henne gott. 
 
 
Nobel och Lucy gick jag med på isen Lucy ska ta det lugnt nu efter hårda galoppen igår men vill inte att hon ska stå still helt direkt så trappar ner idag och så får hon ta det lugnt imorrn och vila helt onsdag-fredag.
 

Ponnygalopp

 
Igår så åkte vi med Lucy till Täby Galopp då det var träningstävling som jag kvalade Lucy i. Hon skötte sig riktigt bra. Var lite trippig i början. 
 
Hon var ganska snabb tycker jag. Sofie som jobbar hos Patrick var med med sin ponny och vann men låg bredvid tills sista 30 m då Lucy inte orkade och jag ville inte driva på henne. Hon har inte värdens bästa form nu heller sen var det första gången så är riktigt nöjd.
Så en andra plats är vi nöjda med :)
 

Galopp

Imorse red vi på Täby. Började rida en tur hos Patrick. Red Tenessee Blom. Hon kändes mycket bättre idag än sist! För mig kändes det dock inte bra i självaste ridningen...

Tog med Praise och Money, så red Matilda Praise och jag Money.
Money kändes jättefin. Trodde han skulle vara starkare men det kändes bra.

Matilda tyckte Praise kändes fin men han är stel i ryggen. Så får försöka jobba med ryggen och se om det går få den bättre :)


Transporten

Nu har transporten fått "Rödjare Racing" text på sig med en bild på en galopperande häst.

Har på sidan och högst upp+ bak över rampen :)


Grattis Jessica!

Idag fyller min syster Jessica 22 år. Grattis :) ♥
Tänkte önska en bra födelsedag men kom på att du är sjuk nu så är kanske onödigt... 
 

Tillbaka på Bella

Började med att rida Bella. Första gången på 1 månad, pappa har ridit henne nu i veckan och innan har hon fått gå som hand häst. 
 
Red en runda i skogen och galopperade över en äng. Bella kändes väldigt pigg och fin, var ganska på och mycket häst att hålla i. 
Kul att rida henne igen :)
 
 
Lucy gick jag en promenad med. Gick i skogen och det var väldigt tungt i den djupa snön. Lucy verkade njuta och hon lyssnade bra på mig. 
 
Nobel red jg ut en kort sväng på barbacka. Han var pigg men lite lugnare än gårdagen.
 
 

Bra dag med bra hästar

Nobel red jag ut barbacka på i solen, snön börjar smälta och våren börjar komma. Jag älskar att rida galoppörerna och att hoppa men det bästa som finns är att bara rida ut barbacka på Nobel utan krav.
 
Nobe njöt lika mycket som mig och var på bushumör. Fick ligga längst Nobel då det låg träd över vägen som vi precis kom under. Nobel såg sin chans att galoppera och jag flög runt som en trasdocka, trodde jag skulle ramla av när som helst. Var är halsringen när jag behöver den? ;)
Satt kvar och Nobel frustade nöjt hela vägen hem. Avslutade med att klättra lite. 
 
 
Lucy tömkörde jag. I början var hon väldigt spänd och gick i högform, vilket hon inte ska.
Klättrade och Lussan började då arbeta på bra, jag var helt slut efter den djupa snön i uppförsbacke dock. Men Lussan började arbeta i lågform och det var det viktiga. 
Inge bråk och orkade trava i kort trav medans jag kunde gå bakom. Är verkligen nöjd över dagens arbete med henne. Mysigt med sol och en häst som skötte sig super :)
 
 
 

Tar sin tid att fixa

Igår var hovslagaren här och jag hade 5 hästar att fixa allt till.
Det tog alltså tid igår åt stallfix och blev ingen ridning.

Flätade Bella då även manen på henne behöver få lire ordning och reda.
Fick lite tid att mysa med hästarna också.


Igår, idag

Igår kom Molly till mig. Hämtade henne i Norrtälje. Vi red med Signe. Sen kom Signe till mig så packade vi för vi badade i isvak idag med klassen. 3 plagg packades mer exakt, ett att bada i, ett att byta till och sen i skolan fick vi duscha= byta kläder igen!
Båda sov här.

Idag åkte vi med bussen till Norrtälje där vi möte klassen och sa hej då till Molly som skulle vidare till stan.

Isvaken var inte så farlig som jag trodde. Det var efter det blev kallt...
Alla tjejer badade men många killar fega ur! Hahahahahahah!



Omvandlingen har börjat!

När Praise kom hit satte han snabbt vinterpäls och har liknat en nallebjörn. 
 
Jag har länge funderat på att klippa Praise men lärt mig att man inte ska klippa hästen efter nyår för det blir en rubbning med fällningen.
Igår fick jag en bild av Matilda på Praise som hingst och insåg att det var dags att få nallen att bli ett fullblod igen! 
 
Började med att prata med vår veterinär som gav klartecken till att klippa. Så klippmaskinen åkte fram. Praise var förvånadsvärt lugn. Blev lite otåligt och fick lite ränder på sig, men det jämnar ut sig snart. 
 
 
Idag flätade jag manen då han har mittbena. Flätade gjorde jag för att jag har lärt mig att om man låter hästen gå med flätor ett tag så växer manen och kommer på en sida sen. Får se om det funkar... Vissa säger att det har med muskler att göra. Men alltid värt ett försök :)
 
 
Nu har omvanligen börjat och snart ska han få åka till galoppbanan. 

Hoppträningen och galoppen

Hoppträningen i onsdags med Money gick super! I början kändes han lite stel och arbetade mot mig då jag krävde ganska mycket av honom. 
Hoppningen sen var hur kul som helst. Kändes som Money godkände att jag faktiskt bestämde och tempot skulle vara lugnt, blev dock lite väl lugnt.
Helt annat än ponny.
 
 
Torsdag morgon (igår) red vi hos Patrick. Red Redwing även den här gången. Hon var lite piggare än innan när jag ridit henne men gick ändå helt okej.
 
 

HÄR IGEN

Nu är jag tillbaka igen. Känns som varje dag jag inte bloggar är en vecka då jag direkt glömt vad jag gjort... 
 
Igår till idag var mammas kompis Terese här med sitt barn Filippa som går i 4:an (kan inte hur gammal man är då ;)
Idag red vi, Terese kan rida och Filippa fick prova. 
Det var kul!
 
 
Lucy var jättefin. Hon ville arbeta. Hoppade en låg studs och sen red ut en kortis.
 
Nobel hoppade jag också studs på men honom höjde jag lite till då han skulle arbeta. Hoppade utan att hålla i mig lite för att känna hur min balans var och hur Nobel skötte sig utan hjälp från mig. Det gick super :)
 
Money gjorde jag samma sak på som med Nobel. 

RSS 2.0